Monthly Archives: Říjen 2020

Dýně nejen na dlabání

Dýně nejen na dlabání

Zvyk dlabání dýní a Halloween už u nás prakticky zdomácněl. To, že je to zvyk převzatý z Ameriky mi vlastně ani nevadí. Je to prostě milé – vydlábnout dýni, udělat jí strašidelný obličej nebo vyřezat jakýkoliv jiný duchařský motiv a zapálit v ní svíčku. Je fakt, že tohle mají rády, a vždycky se na dlabání dýně těší, hlavně děti. Když jim k tomu na zahřátí navíc naservírujete vynikající dýňovou polévku a upečete třeba halloweenské muffiny, tak bude i ten český Halloween fajn.

Dušičkový čas a výroba dušičkové dekorace

Dušičkový čas a výroba dušičkové dekorace

Památku zesnulých nebo také Dušičky si tradičně připomínáme 2. listopadu. V tento čas bychom se měli trochu pozastavit a oprostit se od starostí všedních dní. Zavzpomínat na ty, kteří už nejsou mezi námi. Tradičně je tento den spojený s návštěvou hřbitova, zapalování svíček a luceren, na hroby zesnulých se nosí různé květinové dušičkové dekorace. Protože i já už mám v nebi pár andělů, kteří dohlíží na mě a mou rodinu, mají pro mě Dušičky velmi nostalgický náboj.

Dušičkový věnec

Dušičkový věnec

Dušičky připadají na den 2. listopadu. Je to den, kdy vzpomínáme na své zemřelé příbuzné a přátele. Tradičně se chodívá na hřbitov, ty bývají v těchto dnech plné květin, dušičkových věnců a hlavně svíček. S návštěvou hřbitova v čase dušiček se pojí cosi mystického a je spojeno se zvláštní, smutkem naplněnou, náladou. Květinářství a zahradnictví přetékají dušičkovou výzdobou. Vše začíná u svíček, tradičních chryzantém a věnců. Mnozí si ale dají tu práci a dušičkový věnec sami vyrobí. Při jeho výrobě do něj vtisknou vzpomínku na milovanou osobu.

Podzimní romantika v teple domova

Podzimní romantika v teple domova

Za okny je babí léto a my přestáváme pracovat na zahrádkách. Přichází doba, kdy máme chuť si sednout do našeho oblíbeného křesla, vzít si knížku, pustit si potichu hudbu a jen tak odpočívat. V tento podzimní čas pravidelně každý rok vytahujeme nejen podzimní dekorace, ale také svíčky, lucerny či světýlka.

Topení biomasou

Topení biomasou

Jak topit biomasou? Spalování biomasy, dřeva nebo jiných rostlinných produktů, může být plnohodnotnou náhradou využití fosilních paliv. Jde přitom o plně obnovitelný zdroj energie, který je šetrný k životnímu prostředí. Z hlediska produkce skleníkových plynů: nepřidává do ovzduší skleníkové plyny – spalováním biomasy se totiž uvolňuje jen tolik oxidu uhličitého, kolik jej při růstu rostlina spotřebuje.

Jak na zabezpečení chalupy a chaty na zimu?

Jak na zabezpečení chalupy a chaty na zimu?

Vyprázdnit bojler, vypnout elektřinu, zabezpečit okna a dveře proti návštěvě nechtěných hostů. To je základní zabezpečení chalupy, které by měl provést každý chatař nebo chalupář, když po letní sezóně připravuje chalupu na zimu. Máme pro vás užitečné rady, co rozhodně neopomenout, aby byl jarní návrat na chatu bez nechtěných překvapení.

Kontrola komínu před zimou

Kontrola komínu před zimou

Topná sezóna nám již směle ťuká na dveře. V mnohých domácnostech, ale i chatách a chalupách již vesele v kamínkách plápolá oheň, rodina se hřeje u tepla hořícího krbu. Ještě před zahájením topné sezóny bychom však neměli opomenut kontrolu komína. Komín by měl prohlédnout odborník a zjistit, zda není zanesený a že jeho užívání je skutečně bezpečné. Jakou povinnost vám ukládá zákon a jak poznat, že přivolaný kominík má patřičnou odbornou způsobilost?

Jak na vydlabání dýně – postup a inspirace

Jak na vydlabání dýně – postup a inspirace

K podzimu buclaté oranžové dýně prostě patří. Někdo zvyk dlabání dýní v období svátku Halloween přijal, někomu se nelíbí. Ten, komu však vydlabaná strašidelně svítící dýně rozhodně udělá radost, jsou děti. Mrkněte na návod, jak takovou dýni vydlabat a inspirujte se fotkami vydlabaných dýní, které jsme pro vás objevili.

Trend s názvem rustikálno

Trend s názvem rustikálno

Rustikální nábytek a rustikální styl vdechne vašemu domovu nádech dětství, které jste trávili na venkově u babičky. Zájem o rustikální trendy na poli bydlení v poslední době velmi vzrůstá. Rustikální totiž nutně nemusí znamenat starý. Rustikální designový styl tvoří jakýsi protipól modernímu minimalistickému stylu. Ten dává důraz na jednoduchost až střídmost, studené materiály – kov a sklo. Oproti tomu „rustikálno“ dává prostor pro hravost a fantazii. Použití a renovaci starších již dávno zapomenutých věcí. Postarší nábytek je to, co dává rustikálnímu stylu kouzlo jeho útulnosti a tepla. V článku vám dáme tipy na to, jak postaršího nábytku využít.

Moderní trendy v interiérovém osvětlení

Moderní trendy v interiérovém osvětlení

Dostatek světla a vhodně zvolené osvětlení velmi ovlivňuje naši náladu a dodává interiéru tu správnou atmosféru. Zejména v podzimních a zimních měsících, kdy je přirozeného denního světla nedostatek, je velmi důležité dbát na správné osvětlení interiéru. Potemnělý prostor nebo naopak velmi přesvětlená místnost nebude tím pravým. Jak tedy dosáhnout ideálního stavu a jaká zvolit svítidla – lustry, lampy, lampičky abychom se doma cítili příjemně?

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist