DSC08552

Na zelený čtvrtek buďte styloví

I moje babička vždycky říkávala, že na zelený čtvrtek by mělo být k jídlu něco zeleného… Buďte tedy styloví a přichystejte své rodině třeba úžasně zelenou hráškovou krémovou polévku. Dám vám recept, na tu mojí – a můžu vám garantovat, že se bude olizovat celá rodina. Když k tomu navíc stylově zeleně prostřete ve velikonočním duchu stůl, pak bude atmosféra zeleného čtvrtku dokonalá.

Proč zelený čtvrtek?

Zelený čtvrtek vznikl pravděpodobně zkomolením německého Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) a Gründonnerstag (zelený čtvrtek). Označení „zelený“ tedy dost možná vzniklo úplně náhodou bez jakéhokoliv hlubšího významu slova „zelený“. Nicméně k tomuto dni se váže řada tradic, které souvisí s bohatou úrodou a zdravím.

Z pohanských zvyků se nám do dnešních dní zachovala právě tradice přikazující sníst něco zeleného. V tento den bylo oblíbené jíst zelí, špenát nebo hrách. To mělo zajistit pevné zdraví po celý rok. Proto neponechávejte nic náhodě a připravte si k jídlu třeba dobrý salát, noky se špenátem nebo třeba zmiňovanou hráškovou polévku.

Foto: lepebydlet.czZvyky na Zelený čtvrtek

  • v tento den by se měl do země zasévat hrášek, obilí a další plodiny
  • ráno byste se měli omýt rosou (někde je tato tradice držena až na Velký pátek, pokud jste to tedy dnes nestihli, nic ještě není ztraceno), ochráníte tak tělo před nemocemi
  • zameťte pečlivě dům a smetí vysypejte někde na rozcestí, vašemu obydlí se tak údajně vyhnou blechy
  • pokud před východem slunce sníte pečivo namazané medem, pak vás celý rok neuštkne had, nepíchne včela či vosa
  • s nikým se nehádejte a také nic nikomu dnes nepůjčujte – mohl by vám to vrátit uřknuté a očarované
  •  dle křesťanské tradice dnes odlétají zvony „do Říma“ s jejich posledním zazvoněním proto zacinkejte penězi, budou se vás držet po celý příští rok

Foto: lepebydlet.czZeleně prostřená tabule

Pokud si potrpíte na krásné prostírání, tak jako já, mám pro vás tip. Slaďte dekorace a ozdoby do zelena. U stylově prostřeného stolu vám bude hrášková polévka chutnat o mnoho lépe. Není nutné pořizovat nákladné doplňky. Já tento stůl prostřela během deseti minut. Vše, co jsem použila, mám běžně doma.

  • zelený běhoun jako podklad
  • veselé zelené ubrousky
  • pár vyfouknutých vajíček – na ta barvená vajíčka je ještě brzy
  • místo kytky doprostřed stolu petržel v květináči
  • čajová svíčka v zeleném svícnu pro atmosféru
  • příbor ovázaný zelenou stuhou
  • jako milá pozornost jmenovky – jak jinak než napsané zelenou fixou
  • atmosféru Velikonoc dotvořili bílí ušáci z keramiky
  • univerzální bílé talíře – ty se hodí pro jakoukoliv sváteční příležitost a jednobarevný jídelní servis by měl mít doma každý

Foto: lepebydlet.czPokud nic z toho doma nemáte, pak utrhněte do vázy alespoň zelené větvičky, za pár korun kupte zelené ubrousky a jmenovka? Tu zvládne napsat každý. Z každodenní večeře nebo oběda dokáže udělat slavnostní záležitost.

Recept podle Áji: krémová hrášková polévka

Moje děti moc zdravé zeleniny nebo ovoce nejedí. Dostat do nich něco zeleného a aspoň trochu zdravého je tedy někdy téměř nadlidský úkol. Na milost ještě tak vezmou syrovou zelenou okurku – tu jim ráda naservíruji, ale jako přílohu ke svačině.

Na oběd nebo rychlou večeři se však spíše hodí námi oblíbená hrášková polévka. Děti by ji mohly jíst třeba každý den! Hotová je do půl hodinky a zvládne ji i kuchařka začátečnice. I když nedávno mě překvapila moje mamka, která do dnes hráškovou polévku uvařit neuměla. On je totiž velký rozdíl mezi hrachovou a hráškovou polévkou. V tomhle případě se o hrachovku, pro mne synonymum „blivajzu“ ze školní jídelny z dob dávno minulých, opravdu nejedná!

Na krémovou hráškovou polévku budete potřebovat:

  • 1x menší mrkev
  • kousek celeru
  • 1x středně velkou bramboru (ta není nutná)
  • 1x jarní cibulku
  • 1x balení mraženého hrášku (400 g)
  • 1,5 litru horké vody
  • sůl a pepř
  • sušený libeček
  • hrudku másla
  • 2 polévkové lžíce granulované hotové jíšky
  • 100 ml smetany
  • petrželku na dozdobení

DSC08589Veškerou zeleninu – mrkev, celer, bramboru a cibulku očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky. Když máme hotovo, dáme do hrnce rozpustit máslo a než se začne přepalovat vložíme do hrnce zeleninu a krátce ji osmahneme. Poté do hrnce vlijeme horkou vodu. Osolíme, opepříme a přidáme trochu sušeného libečku. Ten dodá polévce úžasnou vůni a chuť. Není tak nutné ji dochucovat žádným bujónem nebo jinou „chemií“. Zeleninu vaříme asi 15 minut. Poté přidáme celé balení zmraženého hrášku. Pokud bychom ho přidali hned na začátku vaření, neuchová si tak sytě zelenou barvu. Vše 5 minut povaříme.

Tyčovým mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme a dle chuti připepříme. Na zhoustnutí vmícháme asi dvě polévkové lžíce hotové jíšky. Nakonec pomalu vlijeme 100 ml smetany na zjemnění. Vše necháme ještě asi dvě minutky povařit a můžeme servírovat.

Děti si do ní ještě rády sypají smažený hrášek.

Dobrou chuť a příjemné prožití Zeleného čtvrtku!




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist