velikonoce3

Netradiční velikonoční vajíčka

Barvení vajíček cibulí, špenátem, řepou, borůvkami, šafránem nebo kmínem… Návodů jak je obarvit najdete spousty. Ale co takhle letos vyzkoušet něco trochu nového a přichystat pro koledníky netradiční velikonoční vajíčka?

Něžně krajkovaná velikonoční vajíčka v netradičních pastelových barvách.

Něžně krajkovaná velikonoční vajíčka v netradičních pastelových barvách. (1)

Krajkovaná velikonoční vajíčka

Ať už použijete jakýkoliv druh barvení vajíček, tato metoda ho hezky doplní. Hlavní „přísadou“ je kus staré krajky, záclony, ubrusu apod. Krajku nebo jiný materiál si nastříháte na pruhy, do kterých zabalíte vajíčka uvařená natvrdo a pevně, ale opatrně, zajistíte gumičkou nebo provázkem. Vajíčka pak obarvíte jak jste zvyklí různými odvary, nebo třeba jen kupovanou barvou. Po obarvení krajku opatrně přestřihnete a vajíčko jemně osušte papírovým ubrouskem. Lesku mu dodejte kapkou oleje rozetřenou po povrchu vajíčka ubrouskem.

Velikonoční vajíčka coby zvířátka - jejich výroba potěší hlavně děti. (2)

Velikonoční vajíčka coby zvířátka – jejich výroba potěší hlavně děti. (2)

Vajíčková zvířátka

Chcete-li děti letos přesvědčit, že nejen čokoládová vajíčka jsou skvělá, zapojte trochu fantazie a ke tvoření přiberte děti – budou nadšené! V tomto případě se fantazii meze nekladou. Vajíčka opět uvařte natvrdo, a rovnou obarvěte tak jak jste zvyklí. Barvu vybereme podle toho, jaké zvířátko chcete vyrobit. Obarvené vajíčko nechejte oschnout a vychladnout. Pak už jen vystříhejte z krepového papíru jednotlivé části na dodělání zvířátka. A protože malí koledníci budou vajíčka jistě i jíst, nepoužívejte chemická lepidla. Skořápka vajíčka je porézní a natáhne lepidlo nebo i jen pachy dovnitř a vajíčko pak rozhodně není k jídlu! Oči, ouška, pusinky nebo vousky přilepte nejlépe jen malým kouskem lepící pásky.

Pokud budou takto nazdobená vajíčka sloužit pouze k dekoraci a budete zdobit vajíčka vyfouknutá. Pak k nalepení použijte lepidlo typu např. Herkules nebo lepící tyčinky.

Foto: FreeImages.com

Při zdobení mramorovou technikou se nebojte experimentování – jediná zásada, která platí je – nejprve světlejší poté tmavší odstín. (3)

Mramorovaná netradiční velikonoční vajíčka

Velmi jednoduchou technikou barvení připravíte netradiční velikonoční vajíčka. Budete potřebovat vejce uvařená natvrdo, potravinářské barvivo, ocet, 1 lžíci olivového oleje a papírové utěrky nebo ubrousky.

V misce smícháme:

  • 3 hrnky teplé vody
  • 2 lžíce octa a pár kapek potravinářského barviva.

V barvě obarvíme uvařená vajíčka na požadovaný odstín a vyndáme je na papírovou utěrku.

V další misce si připravíme jinou barvu, nejlépe tmavší odstín (hnědou, tmavě modrou apod.) a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vidličkou barvu s olejem promícháme, tak aby se na povrchu vytvořily olejové skvrny. Během promíchávání vložte do barvy světlejším odstínem obarvené vejce a jednou jím obkroužte v míse. Pak je vyndejte a jemně otřete papírovou utěrkou a nechejte doschnout. S barvami můžete různě experimentovat. Vajíčko třeba obarvěte základními odstíny a poté přidejte  výrazné barvy nebo vytvořte vícebarevné kombinace.

Buďte letos odvážnější a samolepky a potahovací celofány přenechejte lenochům.

Foto: Lucie Podhrázská Dušková

Velikonočního beránka můžete dozdabit mašličkou a dalšími dekoracemi – fantazii se meze nekladou. (4)

Tip: Velikonoční beránek

Co rodina – to recept. Velikonoce stejně jako Vánoce představují dobu oslav a hodování. Tradiční je velikonoční mazanec, beránek, boží milosti, nádivka z uzeného masa, jehněčí pečeně a mnoho dalších dobrot. Nemáte-li ještě svůj osvědčený recept na velikonočního beránka, vyzkoušejte tento.

  • Ingredience:
    4 vejce – zvlášť žloutky a bílky
    2 celá vejce
    200 gr cukru krupice
    240 gr polohrubé mouky
    1 vanilkový cukr
    špetka citrónové kůry
    1 lžíce citrónové šťávy

Vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citrónovou šťávu i kůru vyšlehejte nejlépe pomocí mixéru do pěny. Do té lehce vařečkou vmíchejte mouku a na závěr pomalu přidávejte ušlehaný sníh z bílků.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto do formy nalijte a zavřete poklopem. Beránka pečte dorůžova v předehřáté troubě na 190°C asi 20 – 30 minut.

Bojíte se při vyklápění chybějícího ouška nebo čumáčku? Pak vyzkoušejte silikonové formy. Ty stačí obvykle jen vypláchnout studenou vodou a je po starostech.



ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist