kdy sklízet dýně

Kdy sklízet dýně hokkaido a vše, co o nich potřebujete znát

Víte, kdy sklízet dýně hokkaido? V našem článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o dýních hokkaido – od jejich původu, vhodném čase sklizně, správném skladování, až po způsoby využití dýní v kuchyni.

Původ dýní hokkaido

Dýně hokkaido, známé také jako Red Kuri nebo Japanese Squash, mají svůj původ v Japonsku. Odtud se zejména pro svou lahodnou chuť, bohaté využití v kuchyni a snadnost pěstování rozšířili nejprve do Ameriky a odtud dále do Evropy a celého světa. Svou popularitu si tyto lahodné tykve získají snad u každého. Pěstovat je totiž zvládne opravdu každý, kdo má alespoň malý kousek zahrádky. Koncem léta a počátkem podzimu nastává doba sklizně dýní. Zjistěte, jak poznat ten pravý čas, kdy sklízet dýně hokkaido.

kdy sklízet dýně

Při sklizni nechejte dýni dostatečně dlouhou stopku. Prodloužíte tím jejich trvanlivost.

Jak poznat zralost a kdy sklízet dýně hokkaido

Abyste si užili jejich bohatou chuť a texturu, je důležité vědět a poznat, kdy jsou dýně tak akorát pro jejich sklizeň.

  • Velikost: Zralé dýně hokkaido jsou obvykle přibližně stejně velké jako míč na volejbal. Jejich velikost však není tím hlavním a nejdůležitějším ukazatelem zralosti.
  • Barva: Když jsou dýně zralé, jejich kůra bude mít tmavší oranžovou barvu. Zatímco nezralé plody budou mít světlejší barvu, spíš nažloutlou barvu. Pokud se tedy díváte na dýni a vidíte cokoliv jiného než sytě oranžovou barvu, nejspíše ještě nejsou zralé.
  • Tvrdost: Nezralé dýně budou tvrdé na dotek, zatímco zralé plody jsou měkčí. Ale pozor – pokud jsou plody příliš měkké, pravděpodobně jsou přezrálé a již nebudou chutné.

Pokud chcete zjistit, zda jsou plody zralé, můžete také zkontrolovat jejich řapíky. Jakmile dýňový plod dozraje, řapík zaschne a zbarví se hnědě. Pokud vidíte, že řapík je u dýně hokkaido hnědý, můžete si být téměř jisti, že je plod zralý.

Dalším praktickým tipem, jak poznat zralé dýně hokkaido, je tlačení na kůru plodu. Když je plod zralý, bude pod prsty mírně pružit, zatímco nezralé plody budou tvrdé a nepružné.

Pokud je dýně zralá, pak je vhodné ji sklidit. Každé dýni ponechejte delší stopku, alespoň dva centimetry. Ideálně ji nechejte zaschnout a teprve potom dýně uskladněte. Pokud neponecháte stopku žádnou nebo jen velmi krátkou, mohla by dýně rychle podlehnout zkáze.

Skladování a trvanlivost dýní hokkaido

Po sklizni je důležité jejich správně skladování, abyste prodloužili jejich trvanlivost. Nejlepší je ukládat dýně na chladném, suchém a dobře větraném místě, jako je například sklep nebo balkon. Pokud dýně nemají žádné škrábance nebo poškození, mohou vydržet až několik měsíců.

Využití dýní hokkaido v kuchyni

Dýně hokkaido lze v kuchyni využít na mnoho způsobů. Můžete je vařit, péct, dělat z nich polévky, nebo je použít na dezerty. Hokkaido jsou lahodné, sladké a mají hladkou texturu, což znamená, že  s nimi můžete experimentovat a tvořit různé nové recepty. Dýně se zpracovávají i se slupkou. Slupka stačí pouze důkladně omýt, rozhodně je škoda dýni loupat. Před zpracováním se zpravidla odstraňují pouze jádřince.

dýňová polévka

Z dýní připravíte celou řadu vynikajících pochoutek, včetně výborné polévky.

Využití semínek z dýní hokkaido

Semínka lze samozřejmě také dále využít, a to nejen jako ozdobu, ale i ve vaření. Nejprve je omyjte a pak osušte. Poté je můžete smažit na pánvi bez oleje, dokud se neprojeví jejich oříšková chuť. Můžete je také použít jako ingredienci při pečení nebo je přidat do smoothie.

Další možností je z nich vypěstovat nové rostliny. Semínka nechte vyschnout a pak je do příští sezóny skladujte v suchém a chladném prostředí. Na jaře je můžete zasít a vypěstovat novou sklizeň dýní.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist