dyne

Jak uskladnit dýně

Sklepy před zimou plní úroda u nás tradičních jablíček či brambor, ale i stále oblíbenějších dýní. Jak dýně správně uskladnit, aby vydržely co nejdéle čerstvé?

Patří do stejné čeledě jako například cuketa nebo patizón. Oproti nim však mají větší chuťovou rozmanitost. Lze je zařadit mezi základní potraviny například jako brambory. I použití je obdobné. Pyré připravené po upečení dýně použijte jako přílohu k masům, výrobě noků, polévek, omáček apod.

U dětí je velmi populární vydlabávání strašáků z dýní.

Existuje celá řada druhů dýní určených jak ke konzumaci, tak k okrase.

Existuje celá řada druhů dýní určených jak ke konzumaci, tak k okrase.

Kdy a jak sklízet dýně?

Správná sklizeň a uskladnění dýní dokáží významně prodloužit její životnost. Plody k uskladnění vždy pečlivě vybírejte (potlučená a nahnilá jablka byste také neuskladnili). Počkejte do doby, kdy jsou již skutečně zralé.

  • před příchodem prvních přízemních mrazíků
  • počkejte na suchý a slunný den
  • sklízejte opravdu zralé plody
  • dýně je zralá tehdy, když má zaschlou stopku (v opačném případě je náchylnější k hnilobě)
  • stopku ponechejte dlouhou asi 5 centimetrů
  • dýně bez stopky zpracujte nejdříve
Oblíbená odrůda dýně Hokkaido.

Oblíbená odrůda dýně Hokkaido.

Jak uskladnit dýni?  

  • důležité je sucho, pak vydrží čerstvá až do jara
  • dýně nesnáší vlhko (proto ani skladování ve sklepě nemusí být ideální)
  • nejvhodnější je rozložit je na dřevěný rošt, tak aby měly ze všech stran přísun vzduchu
  • dýně by se neměly navzájem dotýkat
  • postupně slupka dýně tvrdne,po čase může být tedy oříšek se do ní dostat (zároveň se zvyšuje podíl vitamínů)
  • nejvhodnější je teplota 10 – 15°C

dýněNejznámější druhy dýní

1. okrasné dýně (andělské, hvězdicovité, dlouhokrké, zeleně pruhované, …)

2. dýně jedlé 

  • špagetová dýně (krémově žlutá, 1 – 3kg,vhodná k pečení,dužnina se podobá špagetám)
  • dýně Hokkaido (červená nebo zelená, 1 – 2 kg, před tepelnou úpravou se neloupe, vhodná na polévky)
  • máslová dýně (náročná na pěstování, velké množství dužniny, málo semínek)
  • dýně muškátová (krémová až hnědavá barva, velmi náročná na teplo, rozmanitost tvarů)
  • velkoplodá dýně (hladká oranžová slupka, až 30 kg, vhodná na zavařování, výrobu džemů, skvělá na vydlabávání)
  • dýně Marina di Chioggia (zelená barva s žebrováním, 4 – 6 kg, tužší, před konzumací vhodné povařit, chutí připomíná mrkev)
Vždy sklízejte zralé plody, nejlépe za suchého a slunného dne.

Vždy sklízejte zralé plody, nejlépe za suchého a slunného dne.



ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist