Dýně hokaido

Dýně hokaido – podzimní lahůdka

Ještě když jsem byla malá, tak babička pěstovala velké gigantické dýně a dělala z nich kompoty. Řeknu vám, že nic tak odporného jsem dlouho nejedla… přeslazené, žužlavé, žluté cosi, co ani příliš nevonělo. Dneska je všechno jinak. Uplynulo pár let a já si kuchyni bez dýní už ani neumím představit. Mojí oblíbenkyní se stala dýně hokaido. Ta se dá běžně koupit v obchodě, já si jí ale ráda vypěstuju na zahrádce a vařím z ní úžasnou dýňovou polévku.

Oranžová buclatá dýně hokaido

Tenhle druh dýní nepatří mezi ty gigantické, které jsou dle mého soudu dobré akorát tak na vydlabání pro potěchu dětí… Hokaido je menší dýně, která vám bez větší námahy vyroste na zahradě. Já si vždycky na podzim, když z ní dělám polévku, schovám pár semínek na sadbu pro příští sezónu.

Semínka koncem února zasadím do předpřipravených květináčků, nebo lze použít sadbovač. Semínka sázím vždy po jednom. Zpravidla se ujmou všechna a já si tak ušetřím práci s rozesazováním rostlinek. Pokud se neujme – nevadí. Za dozoru dětí a pravidelného zalévání a rosení brzy semínko vyklíčí. Sazeničky dýní nechávám pěkně na sluníčku za oknem pomalu růst a sílit.

Když přijde ten pravý čas, jdeme je s dětmi přesadit ven do záhonu – no i když do záhonu, nejlíp se jim daří na našem kompostu.

Foto: pixabay.com

I když dýně hokaido nepatří mezi giganty, i tak potřebují pro svůj růst dostatek prostoru. Budou se pnout všude kolem.

Rostliny rychle raší a rozrůstají se do všech stran. V blízkosti kompostu roste šeřík a my se nikdy neubráníme tomu, aby alespoň jedna sazenice nedošplhala až do výšin v šeříku. Nemáme tak dýně hokaido, ale dýně šeříkovky, jak se smíchem říkají děti. Pamatujte tedy, že dýně by pro svůj růst měly mít dostatek prostoru. Budou se totiž pnout a vinout po všem co bude v dosahu, skoro jako „masožravka Adéla“ v jedné české komedii.

Chutné dýně ze záhonu uskladnit anebo sníst?

Dýně brzy začínají kvést. Ale neradujte se, z každého květu dýnička nevyroste. Ty se utvoří pouze z těch květů, kde je na konci taková malá bambulka. Květy, které rostou jakoby na úzkém a vyšším stonku jsou samčí a z těch pochoutka nebude.

Zralé dýně sklízíme postupně už během léta. Ty první, se ale nikdy uskladnění nedočkají! Brzy je z nich na talíři výtečná dýňová polévka.

Dýně sklízejte ze záhonu s delší stopkou. Vydrží tak déle uskladněné - třeba až do jara.

Dýně sklízejte ze záhonu s delší stopkou. Vydrží tak déle uskladněné – třeba až do jara.

Na podzim, když je úroda větší už pár dýní putuje pěkně do spíže. Sklízet byste měli jenom zralé plody. Já jim vždycky nechávám delší stopku – nikdy je netrhám hned u plodu. To by se pak začaly brzy kazit.

Položené pěkně jedna vedle druhé na polici ve spíži vydrží klidně až do jara. Na chuti jim to neubere, nezdřevnatí, neseschnou. Jsou stále šťavnaté a moc dobré.

Jak já dělám dýňovou polévku?

Když jsem jí dělala poprvé všichni se doma při vyslovení: dýňová polévka tvářili, jako bych je snad chtěla otrávit. Jenže ochutnali a dneska patří dýňovka k našim nejoblíbenějším krémovým polévkám vůbec.  Na její přípravu budete potřebovat zeleninu:

  • jednu dýni hokaido
  • dvě střední brambory – dodají polévce škrob a je tak krémovější
  • jednu větší mrkev – pro lepší barvu
  • jednu cibuli – ta nesmí chybět
  • asi 2 litry vody
  • oříšek másla – je prostě lepší než olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • sušený libeček (nebo klidně čerstvý, pokud máte) – pak nepotřebujete žádné maggi ani masox
  • smetanu (30 %)
  • a kdo má rád tak opražená slunečnicová semínka
Foto: pixabay.com

Polévku z hokaida dělám z dýně vařené i se slupkou. Přidávám mrkev pro barvu, bramboru pro krémovitost a muškátový oříšek pro vůni i chuť.

Postup na dýňovou polévku krok za krokem

Já si nejprve očistím a na kousky nakrájím zeleninu, s tím, že dýni nechám až nakonec. Oloupu a na kostičky nakrájím cibuli, kterou dám lehce zpěnit do polévkového hrnce na másle. Očištěná mrkev a oloupané brambory také přijdou nakrájet na malé kousky. Tak a jde se na dýni. Tu pěkně omyju a rozkrojím velkým nožem na půlku. Z každé poloviny lžící vydlabu semínka a takovou tu nitkovitou dužinu, kterou jsou semínka pospojovaná. Dýni i se slupkou nakrájím na větší kostky. Ano, dýňovou polévku z hokaida vařím i se slupkou!

Veškerou zeleninu dám do polévkového hrne, kde se mi lehce zpěnila cibulka. Všechno na másle ještě chviličku vařečkou poválím. Stačí tak minutku dvě, aby se zelenina nezačala přichytávat na stěny hrnce. Poté vše zaliju asi dvěma litry vody. Osolím, opepřím, přidám libeček a pod pokličkou nechám asi 20 minut vařit. Tak aby brambory i mrkev změkly.

Když je vše pěkně uvařené, až rozvařené, vezmu tyčový mixér a vše umixuji do hladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, klidně ještě přilejte horkou vodu. Umixovanou polévku dám ještě na chvíli na sporo na plotnu a dochutím ji. Když je potřeba tak dosolím a opepřím, ale hlavně přistrouhám muškátový oříšek. Díky němu získá polévka exotickou chuť a úžasnou vůni. Poté ještě vmíchám půlku kelímku (cca 150 ml) smetany. Zbytek si nechám na dozdobení na talíři.

Ještě horkou polévku podávám nedočkavým strávníkům. Ze zbytku smetany na každém talíři vykouzlím vprostřed kolečko, tak že lžící pomalu dokola smetanu přilívám a doprostřed nasypu hrstičku opražených slunečnicových semínek.

Dobrou chuť přeje Andrea!



ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist