škaredá středa

Poznejte velikonoční tradice – škaredá středa

Na škaredou středu se neškareďte! Podle jedné pověry by se vám totiž mohlo stát, že se budete škaredit i každou další středu celý další rok. V tento den je v křesťanské tradici připomínána Jidášova zrada – tedy jednoduše řečeno velmi ošklivý, škaredý čin, proto škaredá středa. V některých krajích se tento den označuje jako černá středa nebo sazometná středa. Které tradice a pověry se ke škaredé středě vztahují?

Odkud pramení názvy – škaredá středa, sazometná středa, černá středa

  • škaredá středa – svým názvem připomíná Jidášovu zradu, kdy za třicet stříbrných zradil Ježíše Krista. V zahradě Getsemanské k němu přistoupil a polibkem ho označil strážím, které ho později zatkli. Z tohoto skutku také pramení lidové rčení, že byste se v tento den neměli mračit, jako se v tento den mračil na Ježíše Jidáš. Mohlo by vám to zůstat a v celém dalším roce byste se mračili a měli špatnou náladu všechny středy v roce.
  • sazometná středa – tento název pramení z pohanských zvyků, kdy se v tento den vymetaly z komína saze. Vymetání sazí mělo také symbolický význam v podobě vyhánění zlých sil a duchů z obydlí. Pokud by nebyli vymeteni, mohli by další rok v domácnosti škodit.
  • černá středa – v některých krajích se nepoužívalo označení sazometná středa, ale černá středa. Nicméně i v tomto názvu můžeme hledat označení spojené právě s vymetáním komínů.

Na škaredou středu se vymetaly saze z komínů – nejen, že se komín vyčistil, ale také tím byli z domu vyhnáni zlí duchové.

Proč se na škaredou středu pečou jidáše?

Jak už jsme psali, tak Jidáš polibkem zradil Ježíše Krista. Za svůj čin dostal zaplaceno třicet stříbrných. Svůj zlý skutek však neunesl, tížilo ho svědomí a tak pod vlivem tohoto skutku spáchal sebevraždu. Oběsil se. Proto se na připomínku před Velikonoci peče pečivo zvané jidáše. Sladké pečivo z kynutého těsta, které má tvar písmene J nebo uzlu, jako připomínka provazu – oprátky, na které se Jidáš oběsil. Jedí se zpravidla pomazané medem. Upéct byste je měli na škaredou středu a jíst je hlavně na zelený čtvrtek. Pokud se vám podaří takového jidáška sníst ještě před svítáním, pak je zaručeno zdraví na celý další rok.

Škaredá středa je ve znamení pečení tradičního pečiva, jidášů. Jíst by se ale měly až na zelený čtvrtek.

Recept na velikonoční jidáše

Suroviny:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • dvě vrchovaté lžíce másla pokojové teploty
  • 2 žloutky
  • hrnek mléka nebo ještě lépe smetany na vaření
  • ½ hrnku cukru krupice
  • Špetku soli
  • půl kostičky droždí
  • špetka strouhaného muškátového oříšku (nemusí být)
  • kůra z ½ citrónu
  • na potření: 1 celé vejce, 2 lžíce medu, lžíce rozpuštěného másla

Připravte si kvásek – do hrnku rozdrobte droždí a rozmíchejte ho se lžičkou cukru. Přilejte polovinu vlažného mléka nebo smetany a přimíchejte lžíci mouky. Nechejte alespoň 10 minut na teplém místě kvásek vzejít.

Mezitím si v míse smíchejte suché suroviny – mouku, cukr a špetku soli. Přidejte i žloutky, zbytek vlažného mléka nebo smetany, muškátový oříšek i citrónovou kůru. Naposledy vlijte hotový kvásek. Pokud máte kuchyňského robota, tak ať pracuje a hněte těsto za vás. Pokud ne, tak se chopte vařečky a vymíchejte ze surovin hladké těsto. Pokud je těsto příliš tekuté, vmíchejte po troškách ještě mouku. Pokud je naopak příliš husté přilijte trochu vlažného mléka. Těsto by nemělo lepit, mělo by být vláčné a hebké. Dobře tvarovatelné, asi jako plastelína. Vypracované těsto nechejte v míse a přikryjte ho čistou utěrkou nebo zakryjte potravinovou fólií a nechejte hodinu kynout.

A pak už je čas na dělání jidášů. Těsto vyklopte z mísy a nožem rozdělte. Nejdříve na poloviny, poté čtvrtiny a osminy. Z jednotlivých kousků uválejte váleček, ze kterého smotáte jidáš – uzel, šneka, tradiční písmenko J. Tvarujte tvary podle své fantazie. Jidášky naskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Neměli byste je skládat příliš hustě, než je dáte do trouby nechejte je dalších 20 minut pod utěrkou dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na 190°.

Před vložením do trouby jidášky potřete vajíčkem, které rozšleháte vidličkou s trochou vody. Pak dejte jidášky do trouby a pečte asi 15 minut.

Upečené jidáše potřete sladkou polevou, kterou si připravíte ze zahřátého medu a rozpuštěného másla. Potírejte je ještě na plechu horké, právě vytažené z trouby. Vychladnout je nechejte na mřížce, ne na plechu. Pečivo by se ze spodu zapařilo.

Dobrou chuť!

Dalším dnem, který nás ve velikonočním týdnu čeká je zelený čtvrtek.



ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist