gril2

Grilovací sezóna je za dveřmi

S návratem slunce a tepla po zimě nastane doba pro jeden z nejoblíbenějších českých zahradních „sportů“ – grilování. Zájmu veřejnosti o zahradní párty u grilu se přizpůsobili i výrobci grilovacích potřeb a je tedy z čeho vybírat.

Klíčovou roli při tom pochopitelně hraje samotný gril. Těch se nabízí řada typů v různých rozměrových i cenových hladinách. Jako u pořizování každé novinky je na začátku nejdůležitější uvědomit si, jak budeme gril využívat, tedy jaké jsou naše nároky na takovou úpravu pokrmu, kolik hostů chceme nakrmit, jaké máme požadavky na kvalitu pokrmu, na jaké úrovni jsou naše kuchařské dovednosti apod. Lze totiž volit mezi drsně přírodními variantami i „ultrazdravými“ vychytávkami.

Na trhu jsou k mání nejrůznější grily, které pokrmy upravují přímým působením tepla dřevěného uhlí, briket či sálání lávových kamenů, volit lze i gril s elektrickými topnými spirálami nebo plynovými hořáky. Kontaktní grily zase pracují tak, že se maso pokládá přímo na rozpálenou kovovou nebo keramickou desku.

Foto: FreeImages.com

Češi si velmi oblíbili pořádání zahradních párty a grilování, k čemuž neodmyslitelně patří pořízení kvalitního grilu.

Tradice a atmosféra

Tradiční atmosféru a nezaměnitelné kouřové aroma jídel poskytnou přenosné zahradní grily na dřevěné uhlí. Jejich výběr začíná u jednoduchých „soudků“ na dřevěné uhlí s prostým litinovým roštem, které se hodí na grilování steaků, zeleniny nebo špízů a jejichž cena začíná na několika stokorunách. Musí se ale počítat s tím, že regulaci při přípravě jídla budeme muset obstarat velmi pečlivou obsluhou topeniště nebo občasným zvedáním roštu. A také množstevní kapacita těchto grilů není velká.

Velké stroje pro velkou párty

Poněkud sofistikovanější jsou rozměrnější kotlové grily s plechovým víkem, kde je možné regulovat hoření a grilovat o něco zdravěji. Lze rozhrnovat oheň ke stranám roštu, tuk skapává do misky pod středem roštu a nevznikají karcinogenní zplodiny.

Některá rozměrná zařízení mají velmi masivní provedení, podávají vynikající grilovací a umožňují i topení klasickým dřevem. Kotlové grily lze také díky robustním kolečkům snadno přemisťovat a díky síle použitého plechu mají výborné akumulační schopnosti. Oddělení spalovací a grilovací komory umožňuje odkapávání tuku a šťávy z grilovaného masa mimo zdroj tepla. Také přikládání dřeva je pohodlné. Podle rozměrů a komfortu obsluhy je můžeme pořídit za několik tisíc korun, za pořádný „stroj“ ale budeme muset sáhnout pro dvacet i více tisíc korun.

Lahůdky nad lávou

Lidem, jimž grilování na dřevěném uhlí z různých důvodů nevoní, jsou určeny grilovací systémy, které pracují s rozžhavenými lávovými kameny. Tyto kameny se používají u plynových grilů jako médium k přenosu tepla mezi plynovými hořáky a roštem grilu.

Kameny dobře a rychle absorbují teplo a před grilováním se rovnoměrně rozmísťují na spodní rošt, na potřebný výkon se zahřejí do patnácti minut. Grilování je pak rychlé a příprava trvá podle typu potraviny od pěti do dvaceti minut. Lávové kameny mají porézní povrch a díky tomu vstřebávají odkapávající tuk, díky tomu zabraňují nežádoucímu vzplanutí tuku. Lávový gril pořídíme v cenovém rozmezí tří až šesti tisíc korun, je ale třeba občas vyměnit kameny – jedno balení stojí zhruba tři sta korun.

Foto: FreeImages.com

Nejzdravější způsob grilování je úprava pokrmů na plynovém grilu.

Zdravé grilování: plynem či elektřina

Za nejzdravější způsob přímého i nepřímého grilování se považuje příprava jídla na plynovém grilu. Umožňují přípravu pokrmů již několik minut po zapálení hořáku a jejich rošt je rovnoměrně zahříván. Jako sálavého tělesa využívají nerezové nebo smaltované profily, na nichž dochází k odpařování kapajících šťáv a omastku, takže jídlům dodávají nezaměnitelnou chuť, omastek ale nevzplane. Ke komfortu obsluhy patří zapalování piezoelektrickým spínačem a umožňují uvést do provozu je část hořáků, které navíc disponují samostatnou regulací teploty.

Obdobnou možnost regulace, komfort obsluhy a zdravotní aspekt mají i elektrické grily. Nad topnými články a nádobkou na odkapávající tuk je umístěna grilovací mříž, pro speciální druhy grilování a opékání se nabízejí elektrické grily s infračervenými zářiči.

Kam dále?
Venkovní krby
Na zahradu patří dřevo



ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist