Jak správně skladovat potraviny?
Máte to také stejně, že přijdete z nákupu a automaticky vše vybalujete a ukládáte na místa, které jste kdysi dávno na konkrétní potraviny vyhradili? Přemýšleli jste však o tom, zda je vše uskladněno správně a zbytečně nevyhazujete shnilé ovoce či věci prolezlé moučnými červy?
Díky správnému skladování lze potravinám prodloužit jejich životnost a zachovat jejich jakost v maximální míře.
Co kam uložit – skladovací zóny
Každou domácnost lze rozdělit do několika skladovacích zón. A každá tato zóna je něčím specifická a vhodná pro určitý druh potravin. Jedná se o suchou, chladnou, chlazenou zónu.
Suchá zóna
Je taková, kde se teplota pohybuje mezi 18 až 20 °C a je zde velmi nízká vlhkost. Konkrétně se může jednat o regálové systémy v kuchyni, suché kuchyňské skříňky či větranou špíz. V těchto prostorech najdou své místo těstoviny, mouka, pečivo, sůl, cukr, koření, sušenky ořechy a další tzv. Hygroskopické potraviny, které snadno pohlcují vlhkost z okolního prostředí. Proto je třeba tyto potraviny nechat v originálních obalech nebo je po otevření skladovat v uzavřených nádobách.
Chladná zóna
Ovoce a zelenina jsou živým, dýchajícím organismem, který během skladování ztrácí vodu i aromatické látky. Pro jejich uchování je optimální větratelný sklep s nízkou teplotou a vysokou relativní vlhkostí. Ovoce a zeleninu je pak dobře uložit do bedýnek na kovové regály nebo volně na palety v menších vrstvách, aby nedošlo k jejich poškození.
Hodně ale záleží na druhu ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou na nízkou teplotu dokonce náchylné. Mezi mrazuvzdornou zeleninu patří např. růžičková kapusta, kadeřávek, brokolice nebo pór. Brambory však vyžadují náročnější podmínky – tmu a teploty kolem 4-8 °C. Banány jsou další potravinou, které nesvědčí nízké teploty. Ideální teplota je nad 10 °C, proto není vhodné je skladovat v ledničce. Jablka je zase dobré umístit do dobře větratelného sklepu s teplotou 1-4 °C a relativní vlhkostí kolem 90 %.
Chlazená zóna
Do chlazené zóny (konkrétně do ledničky) patří mléčné výrobky – jogurty, sýry, máslo, mléko, smetana atd., které lze skladovat při teplotách 2-8 °C. Za těchto podmínek si udrží svoji kvalitu v nezměněném stavu cca 2-3 týdny.
Maso a masné výrobky jsou živnou půdou pro organismy, takže je zde opravdu důležité nepřerušit teplotní řetězec. Teplota čerstvého masa nesmí překročit 7 °C, polotovary se musí skladovat při teplotách 2-7 °C. Mleté maso já náchylnější ke kažení, proto se musí skladovat při teplotách do 2 °C.
Vejce je pak možné skladovat v ledničce, jejich doporučená teplota je mezi 5-8 °C. Další možností je dát vejce na místo, kde teplota nekolísá a nepřekročí 18 °C. Ideální je tedy např. spíž. Dejte však pozor na prudkou změnu teplot, kdy by pak velice rychle došlo k jejich kažení.
Pokud budete dodržovat skladovací podmínky, zachováte u mnohých potravin kvalitu po co nejdelší možnou dobu a zamezíte jejich předčasnému kažení. Tím se samozřejmě sníží množství vyhozených potravin kvůli plísni či jinému znehodnocení potraviny.
Informace ke zpracování tohoto článku poskytla firma UNIregaly.cz – regálové systémy a prodejní regály.
Related Articles