tipy na grilování

Tipy pro letní grilování

Sezóna grilování a servírování na grilu připravených pochoutek se pomalu, ale jistě, blíží. Jak to ale udělat, aby vždy všechno klaplo na jedničku? Máme pro vás tipy na grilování, bez kterých se při letním grilován a posezení s přáteli neobejdete.

Za prvé je dobré nic nepodcenit. Znamená to v první řadě si pořídit kvalitní gril, potom vhodné suroviny a v neposlední řadě mít dostatek času a grilování si jaksepatří užít.

Grilování se neobejde bez pořádného grilu, kvalitních surovin a dostatku času.

Dobré grilování začíná kvalitním grilem

Bez kvalitního grilu se neobejdete. Už dávno jsou pryč ty doby, kdy se kus masa položil na rošt umístěný nad otevřeným ohněm. To si pak raději kupte buřtíky a opékejte je na opékači přímo nad plameny ohně. Pokud si však chcete skutečně pochutnat a nejíst polosyrové nebo naopak připálené maso, pak se vyplatí investovat. Kvalitní gril lze například věnovat jako skvělý dárek. Sloužit pak bude dlouhá léta a dobroty na něm připravené budou jedna báseň.

Nejoblíbenější jsou kotlíkové grily na dřevěné uhlí.

Jaký gril pořídit?

V zásadě máte na výběr ze tří druhů grilů:

  • plynový
  • elektrický
  • na dřevěné uhlí

Mezi ty nejoblíbenější, na nichž zvládnou přípravu pokrmů i naprostí grilovači začátečníci patří grily na dřevěné uhlí. Jejich pořizovací cena není nijak vysoká a výsledek? Tak ten je přímo mňamózní!

Dřevěné uhlí je dostatečně rozpálené když se pokryje vrstvičkou bílého popela.

Pro letní grilování je ideální gril na dřevěné uhlí

Obsluhu tohodle grilu hravě zvládnou úplně všichni. Jako palivo se používá dřevěné uhlí z tvrdého dřeva nebo brikety z dřevěného uhlí. Nejprve je nutné brikety rozpálit, abychom dosáhli požadované teploty vhodné k úpravě pokrmů. To nebude hned. Proto je nutné počítat s tím, že gril musíte roztopit minimálně půl hodinky před tím, než na něj začnete skládat připravené dobroty.

To, jestli je gril už dostatečně rozpálený poznáte podle toho, že uhlíky pokryje jemný bílý popílek. Teplotu můžete ověřit i jednoduchým trikem. Totiž rukou nataženou 10 – 15 centimetrů nad žhavé uhlíky. Pokud bude žár vysoký a vy tam ruku neudržíte déle než pár vteřin, pak je gril již dostatečně žhavý.  Pak je tedy nejvyšší čas nad rozžhavené uhlíky položit rošt a naložit na něj maso nebo zeleninu.

Pokud potřebujete rozpálit další uhlíky a grilovat déle, pak je ideální je rozpálit v komínku, který bývá součástí grilu.

Jak přiložit další palivo a udržet gril dlouho žhavý?

Kvalitní brikety vydrží sálat horko až hodinu a půl. Pokud potřebujete grilovat déle, pak je ideální další várku uhlíků rozpálit v komínku, který často bývá součástí samotného grilu. To bude trvat přibližně 20 minut, rozžhavené uhlíky pak z komínku přímo vsypejte do topeniště.

Pokud komínek nemáte, pak můžete samozřejmě uhlíky přidávat přímo do topeniště. Je však nutné počítat s tím, že tak neudržíte požadovanou teplotu rovnoměrně. Vždy bude nějakou chvíli trvat, než se nové uhlíky rozžhaví, a teplota tak o něco poklesne.

Letní grilování a grilované dobroty si nejlépe užijete ve společnosti dobrých přátel.

Regulace teploty uvnitř grilu

Grily většinou bývají vybavené systémem ovladačů, které regulují přívod vzduchu, který ovlivňuje spalování. Jednoduchým způsobem lze ale teplotu ovlivnit tak, že uhlíky rozhrneme dál od sebe, čímž se teplota sníží. Pokud je naopak nahrneme k sobě, pak docílíme zvýšení teploty.

Lze tak na grilu vytvořit pomyslné zóny. Uprostřed, kde budou uhlíky nahrnuté k sobě bude teplota nejvyšší a zde můžete připravovat maso. Dále od středu bude ideální teplota pro přípravu příloh a zeleniny. Úplné okraje pak poslouží k udržení teploty již hotových pokrmů.

Triky a tipy na grilování

  • aby se pokrm nepřichytával na rošt, pak je dobré ho před začátkem grilování potřít tenkou vrstvou oleje
  • tučnější masa a silnější plátky steaků je dobré grilovat pomaleji, na menším žáru a při grilování použít poklop, rozvine se tak chuť i aroma grilovaného masa
  • v půlce grilování je vždy dobré maso otočit, bude tak rovnoměrně propečené
  • grilované maso bude lahodnější a křehčí, pokud ho předtím necháte několik hodin uležet v marinádě
  • aby maso nebylo příliš vysušené negrilujte ho dlouhou dobu (kuřecí maso – 5-10 minut, steak 4 – 6 minut, tenčí vepřové plátky 3 minuty)
  • každé maso nechejte po vyndání z grilu pár minut odpočinout, než se do něho pustíte, šťáva se tak v mase rovnoměrně rozprostře
  • na gril se hodí nejen maso, ale i ryby, zelenina, sýr a ovoce – zkuste třeba grilovaný ananas – je famózní!


There is 1 comment

VSTUP DO DISKUZE
  1. Marie

    Dobrý večer, děkuji za článek, to my doma grilujeme hlavně ryby. Nejradši mám lososa, obzvlášť pěkně vyuzeného 🙂 Ale ani takový pstruh s bylinkami není špatný 🙂


Nový komentář

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist