vaření

Varné desky

Varné desky dnes vévodí moderním kuchyním! „Obyčejný sporák“ si dnes pořizuje již jen málokdo…

Při zařizování nové kuchyně nebo při její modernizaci většina lidí již dnes volí variantu samostatné varné desky a vestavné trouby. Při jejím výběru lze zvolit variantu elektrickou, plynovou nebo sklo-keramickou.

Plynové varné desky

Jsou nenáročné na provoz. Jejich výhodou je rychlý ohřev a rychlé snížení teploty. Některé mají elektrické zapalování a samozřejmě pojistku zhasnutí plamene. U modernějších typů se také setkáme se zabudovaným speciálním hořákem na pánev WOK. Před samotnou koupí se vždy informujte, zda mají trysky určené pro ten daný typ plynu, který užíváte.

Elektrické varné desky

Jsou charakteristické zejména čtyřmi kruhovými litinovými plotnami. Dnes je tento typ velmi málo používaný a to zejména pro nesnadnou údržbu a větší spotřebu energie. Litinové plotny se totiž pomaleji ohřívají, nedají se tak dobře regulovat. Jejich výhodou je snad pouze nízká pořizovací cena.

Foto: Foto-Rabe, pixabay.coSklokeramické varné desky

Pro volbu sklokeramické desky hovoří zejména její úspornost. Má minimální ztráty energie a účinnost se pohybuje kolem 75 procent. Plotýnky se velmi rychle zahřívají. Spirála pod skleněnou deskou pak vyzařuje teplo přímo do nádoby, umožňují plynulou regulaci energie.

  • Halogenové – Výrobky, které mají pod keramickou deskou umístěny halogenové trubice se zahřívají nejrychleji. Nevýhodou je však jejich nízká životnost.
  • Kombinace – Jistý kompromis představují desky, kde je kombinována klasická elektrická a halogenová spirála. V tomto případě se zahřívají obě trubice zároveň, kde halogenová zajistí velmi rychlé ohřátí – při dosažení požadované teploty se vypíná, čímž se prodlužuje její životnost a teplo udržuje pouze elektrická spirála.
  • Indukční – V souvislosti s keramickými varnými deskami jste se také mohli setkat s pojmem indukční vaření, nebo také studené vaření. Zde dochází k tomu, že díky magnetické indukci se zahřívá plotýnka pouze pod hrncem, takže ztráta energie z ohřevu okolí je skutečně minimální. Ačkoliv je pravdou, že samotné okolí je ohříváno od teplého hrnce. Na druhou stranu je nutné použití speciálního vodivého nádobí. Také cena samotné varné desky tohoto typu je vyšší – začíná zpravidla někde kolem třiceti tisíc korun.
  • High-Light – Vysoce výkonné jsou pak také moderní „High-Light“ systémy, které dokáží ve velmi krátkém čase vyvinout maximální výkon. Takovéto zóny jsou na deskách většinou dvě, u dražších typů i čtyři. Tzv. dvojitá zóna pak znamená, že se zde nachází dvě kružnice – jedna větší a druhá menší. Tak lze bez tepelných ztrát ohřívat pokrm v menším kastrůlku bez toho, aby byla zapnuta celá plotna.

Ovládání a vybavení

Nejmodernější modely desek jsou vybaveny dotykovým senzorovým ovládáním, levnější modely jsou ovládány klasicky pomocí knoflíků.

Mezi nadstandardní vybavení keramických varných desek patří infračervený varný senzor. Ten neustále sleduje teplotu a přizpůsobuje výkon požadované teplotě. Příjemným doplňkem jsou pak kontrolky provozu i zbytkového tepla jednotlivých plotýnek. Máte tak dokonalý přehled o tom, která z částí je ještě natolik horká, že není radno se jí dotýkat. Samozřejmostí je dětská pojistka a u dražších modelů patří do základní výbavy i automatické vypínání a možnost programování jednotlivých varných zón.

Jaké nádobí?

Podstatě lze používat jakýkoliv typ nádobí. Nejvhodnější je však nerezové, v některých případech dodávané přímo s deskou. Jak již bylo řečeno pro indukční varné desky je nutné pořídit speciální vodivé nádobí (tedy kovové). Pozor byste si vždy však měli dát při manipulaci s nádobím po desce, aby nedošlo k jejímu poškrábání. Sklokeramické desky jsou také křehké, takže není radno na ni pustit plný hrnec vody z velké výšky.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist