mata5

Pěstujeme bylinky – máta

Kdo by neznal tuto hojnou po vůni snadno rozpoznatelnou léčivou bylinu. Voňavá máta peprná má již tradičně své místo v bylinkových zahrádkách a těší se stále větší oblibě. Příjemné aroma máty odbourává stres, pomůže vám od ucpaného nosu a v letních měsících osvěží v podobě přísady do různých míchaných nápojů a koktejlů.

Foto: FreeImages.com

Máta pěstovaná vedle kopřivy bude mít výraznější aroma.

Máta peprnálat. Mentha piperita

Charakteristika:

Je známo asi 15 druhů máty. Máta peprná je vytrvalá bylina, řadí se do rodu hluchavkovitých. Rostlina se dorůstá výšky padesáti až osmdesáti centimetrů. Má lehce ochlupený oddenek, kopinaté listy a její květy jsou narůžovělé až lehce nafialovělé. Kvete od června do září. Ve volné přírodě roste jen výjimečně. Z volně rozesetých semen se jen málokdy uchytí životaschopná rostlina. Je známá díky svému velmi příjemnému aromatu a léčivým účinkům.

Pěstování:

Mátu můžete bez problémů pěstovat na záhonu, v bylinkové zahrádce, ale stejně dobře se jí bude dařit i v prostorném květináči či truhlíku doma nebo na balkóně. Máta potřebuje poměrně dost prostoru tak aby nezastiňovala ostatní rostliny. Pokud se rozroste, nepotřebuje již prakticky žádnou péči. Pouze dbejte na to, aby byla zasazena na chráněné a slunné místo. Dařit se jí zřejmě nebude na suchém a chladném místě.

Foto: FreeImages.comSadba:

Máta peprná se nejčastěji množí rozsazením trsů, řízkováním nebo oddenky. Ze semen se vám ji nejspíš vypěstovat nepodaří. Pokud se tedy chystáte pěstovat mátu, bude jistější, pokud si sazeničku zakoupíte v ověřeném zahradnictví. Zjistěte si původ rostlinky – tedy zda byla namnožena právě řízkováním, pak je šance na její kvalitní růst velmi vysoká. Pokud vám její řízek dá hodná sousedka, pak ho nechte zakořenit v nádobě s vodou a teprve potom přesaďte do hlíny. Nejvhodnější doba pro její sadbu je na jaře nebo na podzim.

Zálivka:

Aby se vám máta odměnila bohatou nadílkou aromatických listů a dobře se jí dařilo, je nutné dodržovat pravidelnou a vydatnou zálivku.

Zazimování:

Pokud pěstujete mátu na balkoně, je vhodné ji v zimních měsících umístit na chladné místo, například do chodby či zimní zahrady. Pro přezimování potřebuje dostatek světla, omezte zálivku. Pokud však tuto možnost nemáte, pak ji jednoduše přemístěte domů. Úměrně s výškou teploty přizpůsobte zálivku. Máta je poměrně odolná bylina, takže v pohodě zvládne i přezimování na záhonu. Je vhodné prostor kolem rostliny přikrýt mulčovací kůrou či chvojím, aby byl kořenový systém ochráněn před těmi nejsilnějšími mrazy.

Sklizeň:

Čerstvé listy můžeme trhat prakticky celé léto, při vhodném počasí máta neustále dorůstá. Nať se potom sklízí před rozkvětem, nejlépe ve slunný suchý den v polední době, kdy má v sobě nejvíce aromatických silic.

Uskladnění:

Tato bylina se nejlépe skladuje usušená. Při umělém sušení, by teplota neměla přesáhnout 35°C, aby si uchovala co nejvíce ze své vůně. Jinak mátu sušte na stinném suchém místě a to poměrně rychle. Při dlouhém sušení či přesušení její listy získávají hnědou barvu. Přesušené zahnědlé až zčernalé listy jsou z léčitelského hlediska zcela bezcenné. Mátu skladujeme v suché uzavřené nádobě, aby nezvlhla a tím neztratila své typické aroma. Lze ji také uchovat zmrazením nebo zakonzervováním v oleji či octě.

Účinky:

Léčivé účinky máty znali již staří Egypťané. Již po staletí se používá ve směsích čajů k léčbě kašle, při nachlazení nebo jako podpůrná léčba při katarech dýchacích cest. Má mírně protizánětlivé účinky. Hojně se užívá při dezinfekci dutiny ústní – je tradiční přísadou zubních past, ústních vod či žvýkaček. Známé jsou její uklidňující účinky. Pomáhá při nadýmání a bolestech břicha.

Foto: FreeImages.com

Přízdoba z lístků máty dovede každý dezert k dokonalosti.

Použití v kuchyni:

Máta se velmi často přidává do moučníků a jako přísada do nápojů. Báječně se hodí jako přízdoba pokrmů. Bez máty nepředstavitelný je, zejména v letních měsících oblíbený, míchaný nápoj zvaný mojito. I doma si můžete pohodlně připravit jeho alkoholickou či nealko variantu.

Domácí mojito:

  • bílý rum(v nealko variantě bílý rum pochopitelně vynecháte)
  • soda
  • limetka
  • třtinový cukr
  • čerstvá máta
  • ledová tříšť

Limetu nakrájenou na kousky, cukr a mátu lehce rozmačkáte v hmoždíři nebo přímo ve sklenici. Vše zasypete tříští nebo ledem zalijete rumem, doplníte sodou, ozdobíte lístky máty a osvěžující nápoj je připravený ke konzumaci.

Foto: FreeImages.com

Připravte si domácí Mojito.

Tip:

  • nesnažte se vypěstovat mátu ze semínek, pravděpodobně se vám to nepovede, kupte si raději sazeničku v zahradnictví nebo poproste o řízek souseda, který ji má na zahradě
  • na zahradě se jí bude dařit vedle kopřiv, získá tak plnější a výraznější aroma
  • po koupeli s přídavkem čerstvých lístků máty se budete cítit svěží a plní energie


ZATÍM NEBYL VLOŽEN ŽÁDNÝ KOMENTÁŘ, BUĎTE PRVNÍ.

VSTUP DO DISKUZE

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist