umyvadlová baterie

Vodovodní baterie

Vodovodní baterie jsou nedílnou součástí každé koupeny a kuchyně. Na trhu je jich k dostání celá škála – design vodovodních baterií je opravdu široký. Vodovodní baterie jsou u nás k dostání ve dvou standardních rozměrech rozteče, a to 100 mm a 150 mm. Jejich ceny se pohybují od pár set korun až k několika desítkám tisíc – záleží zejména na kvalitě provedení a použitém materiálu…

Lze však s jistotou tvrdit, že i výrobky z nižší či střední cenové třídy mohou v komfortu užívání směle konkurovat produktům nejvyšší cenové kategorie. To co je rozhodující je kvalita provedení, design a celková životnost baterie. Ty levnější jsou sice uživatelsky stejně komfortní jako ty dražší, nicméně jejich životnost bývá nižší.

Kdo touží po designovém kousku, musí se připravit na vyšší cenu. U těchto výrobků se designéři nechávají často unést fantazií a vytvoří vodovodní baterii, která je sáma o osobě malým uměleckým dílem.

Před nákupem vhodné koupelnové baterie se musíme nejprve rozhodnout, který typ vodovodní baterie nám bude co nejlépe vyhovovat.

V zásadě existují tři typy vodovodních baterií:

  • kohoutkové baterie
  • pákové baterie
  • baterie termostatické

Vodovodní baterie se dále dělí podle použití:

  • vanové
  • umyvadlové
  • dřezové
  • bidetové

Foto: FreeImages.comRetro kohoutky

Kohoutkové baterie jsou spíše pro vyznavače tradice. Bohužel v posledních letech chybí v kategorii kohoutkových baterií větší výběr, a to zejména v nižší a střední cenové třídě. Nostalgičtí vyznavači staré klasiky naleznou designově zajímavé kousky, ale v klasice je výběr spíše omezený.

Pákové baterie jsou nejvyhledávanější klasikou.

Páka je klasika

V posledních letech se na trhu prosadily zejména směšovací pákové baterie – a to zejména pro svou střízlivou funkčnost a jednoduché ovládání. Systém směšování je zajišťován  keramickým těsněním – kartuší. Jejich pohybem se mění teplota a množství vody. Běžný průměr kartuše je 35 mm a právě na její kvalitě závisí životnost vodovodní baterie.

Na našem trhu se setkáme s nepřeberným množstvím pákových baterií. Při výběru té vhodné je třeba brát v úvahu právě kvalitu kartuše a velikost úhlu otáčení pákou. Samozřejmostí by měla být i víceletá záruka. Ta se dnes již běžně pohybuje okolo pěti až sedmi let, a to i u produktů nižší a střední cenové kategorie.

I mezi vanovými bateriemi lze nalézt skutečně vychytané kousky.

Ekologické termostatické baterie

Pro ty z nás, kteří se při nákupu baterie zamýšlejí i ekonomickým a ekologickým aspektem takového nákupu je vhodná baterie termostatická. Požadovanou teplotu vody snadno nastavíme před samotným spuštěním. Díky zabudovanému termostatu dochází u těchto typů baterií ke smísení vody na požadovanou teplotu během několika málo vteřin a výrazně se tak snižuje spotřeba vody. Termostatické baterie navíc disponují bezpečnostní pojistkou proti opaření, která je nastavena na 38 °C, přičemž teplotu lze podle potřeby měnit i během používání, a to s přesností na jeden 1°C.

Dojde-li k výpadku studené vody, termostat se zcela uzavře a ani tehdy tak nehrozí opaření horkou vodou. Obsluha termostatických baterií je velmi jednoduchá. Představují tak optimální řešení pro vany a sprchy a jsou vhodné zejména pro domácnosti s dětmi. Ceny termostatických baterií se standardně pohybují okolo čtyř až pěti tisíc korun.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist