jarní střih levandule

Jarní střih levandule

Aby vám levandule celou sezónu dělala radost, dobře vypadala, měla bohaté přírůstky nových výhonů a hlavně krásné květy, je důležité provést její jarní střih. Na jarní střih levandule je právě nyní ta správná doba. Ideální je přelom března a dubna v závislosti na počasí a venkovní teplotě. Připravte si tedy ostré nůžky a jdeme na to.

Levandule je velmi populární trvalkou, kterou nalezneme snad v každé okrasné zahradě. Oblíbená je hlavně pro svou nenáročnost a zejména pak pro záplavu něžných bledě fialových květů, které svou omamnou vůní lákají motýly.

stříhání levandule

Jarní střih levandule je důležitý proto, aby rostlina vytvořila množství nových výhonků a květů.

Proč stříhat levanduli právě na jaře

Levanduli stříháme zpravidla dvakrát do roka – na sklonku léta po odkvětu, a brzy z jara. My se zaměříme hlavně na ten jarní střih levandule. Na jarním střihu si dejte opravdu záležet – díky němu budou keříky zdravé, bohaté a v sezóně plné květů. Pokud jarní zmlazující střih zanedbáte, tak rostlina začne brzy dřevnatět a její květenství bude minimální. Nevytvoří pěkný hustý bochánek, ale její zdřevnatělé části se začnou nevzhledně rozšiřovat do stran, keřík nebude hezky kompaktní.

stříhání levandule

Jarní střih může být poměrně radikální. Jen nestříháme do dřevnatých částí.

Jak na jarní střih levandule

Potřebovat budete hlavně ostré nůžky. Důležité je nejprve odstranit všechny zmrzlé a  odumřelé části rostliny. Poté stříháme zdravé výhonky. Nikdy však nezasahujeme hluboko do dřevnaté části. Pak by hrozilo, že rostlina neobrazí. Střihu se nebojte a stříhejte klidně do třetiny nových větviček. Nemusíte se bát, že rostlině nějak ublížíte. Naopak, nyní se řez velmi rychle zacelí a keřík krásně zregeneruje. Rostlinu tak přimějete tvořit větší množství nových lístků a větviček, na nichž během léta vyrostou omamně vonící květy. Při střihu se snažte dodržovat kulatý tvar keříku.

stříhání levandule

Při střihu se snažíme vytvarovat pěkný kompaktní bochánek.

Jarní střih lze dopřát i jednoletým keříkům, které jste zasadili teprve na podzim. Zde však neprovádíme žádný radikální střih, ale rostlinu zastřihneme jen zlehka. Jinak by se mohlo stát, že příliš zastřižená rostlina bude věnovat hlavní část výživy na tvorbu nových lístků a výhonků na úkor kořenového systému. Což by v prvním roce nebylo žádoucí.

pěstování levandule

Levanduli lze pěstovat i v okrasných nádobách.

Na podzim, pak bude stačit, pokud pečlivě ostříháte levandulové květy. Podzimní střih levandule není vhodné provádět radikálně. To si ponechejte právě na jaro.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist