kuchyn

Kuchyň

Kuchyně je místem, kde vznikají ony dobroty, je jakýmsi srdcem celého bytu. Nejen, že se zde vaří, peče a smaží, ale většinou se zde schází i všichni členové domácnosti. Měla by proto být prostorná, moderně a hlavně účelně zařízená.

Dnešním trendem již nejsou malé a zastrčené kuchyňské koutky, kam oko návštěvy nesmí pohlédnout. Současným trendem je dostatek prostoru a světla. Nejdůležitější součástí kuchyně je bezesporu kuchyňská linka. Nynější móda, ale také praktičnost, velí uspořádat ji volně do prostoru. To znamená, že nejsou „obestavěny“ pouze zdi místnosti. Alespoň část je umístěna do prostoru tak, aby byla přístupná ze všech čtyř stran, což zaručuje veškerý komfort při vaření. Vznikne tak jakýsi ostrůvek, který lze všestranně využít.

Nezáleží však pouze na velikosti, ale hlavně funkčnosti kuchyně. Návaznost jednotlivých zón proto nelze podceňovat – pracovní plocha, varné centrum a místo sloužící k uložení potravin by měly navzájem tvořit trojúhelník. Přičemž jeho jednotlivé strany by neměly být delší sedmi metrů.

Pracovní plocha

Při jejím výběru bychom měli pamatovat hlavně na výběr kvalitního materiálu. Toto místo je totiž jedním z nejnamáhavějších. Neberte tedy v potaz pouze estetické hledisko. Pracovní plocha by měla být především snadno udržovatelná, splňovat požadavky kladené na hygienu – zkrátka by měla vydržet prakticky vše!

Varné centrum

Záleží na vás, zda dáte přednost klasickým plynovým hořákům nebo zvolíte modernější sklokeramickou elektrickou desku. Novým trendem je také pořídit zvlášť pečící troubu, která bývá zpravidla vestavěná, umístěná ve  výšce očí. Tak lze pohodlně kontrolovat průběh pečení a také manipulace s vařícími pekáči je mnohem snazší. Podle toho, zda si necháváte kuchyň zhotovit na míru zřejmě také zvolíte vestavěný spotřebič, nebo volně stojící solitér.

Kuchyňský dřez

Jeho výběru stojí za to věnovat zvýšenou pozornost. Podle výzkumů, které proběhly v sousedním Německu totiž strávíme až 60% z celkového času stráveného v kuchyni právě u dřezu. Na výběr přichází dva nejfrekventovanější materiály: nerez a umělý kámen. Na výběr je také řada druhů – jednoduchý dřez, dřez s odkapávačem, dvoudřez. K umývání nádobí je však k nezaplacení pomocník v podobě myčky!

Digestoř

Kuchyň plná nepříjemných pachů linoucích se do celého bytu, zapocená okna aj. To vše nás může potkat při pořízení nekvalitního odsavače pak neřku-li pak jeho úplná absence. Výběru digestoře se podrobně věnujeme v jednom z níže uvedených článků.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist