benatsky_stuk1_250

Co dnes nosí naše stěny?

Důležité jsou barvy – bílé zdi jsou prostě nuda! Nebojte se proto nechat místnost hýřit nejroztodivnějšími barvami. Mělo by zde však platit pravidlo tří! Kombinace více než tří barevných odstínů by totiž mohla z ruky laika vyvolat spíše nevkusnou směsici. Zkuste popustit uzdu své fantazie a pokoj vymalovat nádhernými sytými odstíny. Pomocí odlišných barev lze dokonce docílit toho,že vám opticky z jedné místnosti vzniknou dvě. Tak lze jednoduchým trikem například rozdělit pokoj na jídelnu a obývák. Velmi nápaditou je například kombinace temně vínové v jedné části a klasické bílé v části druhé. Při vybírání a kombinování jednotlivých barev nezapomeňte na jejich symboliku a skrytý význam. Více se o barvách a barevných kombinacích můžete dočíst v článku Barevné bydlení.

Povrch stěny lze také pojmout i plasticky,reliéfně. Pomocí speciálních vrstev tmelů lze docílit například imitace povrchu kamene,dřeva či kůže. Obrazce však mohou mít i abstraktní podobu. Reliéf je také spoludotvářen zrnitostí povrchu – od hrubých zrn až po nejjemnější zrníčka. S vnitřní omítkou se pak pojí termíny jako: škrábaná omítka,kamínková omítka,omítka rýhovaná,dekorační tmel aj. Pomocí špachtle,hladítka,štětce,houby či vzorovacích a reliéfních válečků vykouzlíte originální dílo. Tyto práce,je však oproti klasickému malování,které zvládnete hravě sami,lepší svěřit odborníkům. Kvalifikovaná firma vám nejen dodá materiál,ale také provede aplikaci vámi zvoleného povrchu.

ŠtukTechniky malování pokojů

Dekorační tmel

Dekorační tmel,jak již název vypovídá,slouží pro dekorativní úpravu vnitřních stěn. Jeho pomocí můžete věrně napodobit strukturu dřeva,kamene,kůže či plátna. Hustotu povrchu lze regulovat počtem jednotlivých nátěrů a hrubost,tedy reliéf,tahy štětem,špachtlí či válečku. Cenově by vás pak jeden metr čtvereční tohoto nátěru mohl přijít zhruba na 30 Kč.

Silikátová barva

Silikátová barva není přírodní a slouží pro dekorativní nátěry s transparentním efektem – tedy světlo propouštěcím. Takto je také možné vytvořit velice módní „kašírovaný“ vzhled. Cenově by vás pak jeden metr čtvereční tohoto nátěru mohl přijít také na 30 Kč.

Benátský štuk

Tento typ vnitřních omítek navozuje pocit,jaký mohli mít naši předkové při návštěvě starých antických chrámů. Této technice jsme věnovali samostatný článek Benátský štuk.

Tak co,neměly by i vaše stěny obléknut nový kabátek




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist