dřevo2

Příprava dřeva na zimu se neobejde bez správného vybavení

S vrtkavým počasím, které nám chystají poslední roky bych se nedivila, když by letošní zima byla opravdu třeskutá. Tak s chutí do toho plivnout do dlaní a dát se do řezání, sekání a štípání. Aby vám šla práce lehce od ruky, bez mozolů a zbytečné námahy, je nutné zvolit kvalitní a vhodné vybavení – sekerky, pily a pilky. S těmi starými, rezavými to půjde jen těžko…

Pro někoho je řezání, štípání a sekání dřeva relaxem. Pro jiného nutnost, a pro dalšího nepříjemná nutnost, bez které se v zimě u kamen neohřeje. Každý šetří a počítá kačky, a tak se často lidé domlouvají s lesáky, kteří nechávají dřevo zpravidla levněji. Obnáší to však většinou spoustu práce.

Foto: pixabay.comNařezat, naštípat, srovnat a zatopit si…

Takhle nějak bychom mohli seřadit práci se dřevem, která nás čeká, když si z lesa přivezeme nebo si necháme přivést nezpracované syrové dřevo. Po dovozu klád z lesa začíná ten pravý dřevorubecký kolotoč. Motorovou pilou rozřezat, růčo – fůčo sekerou rozštípat na polínka. Někteří si práci ulehčují štípačkou dřeva, která je vydatným pomocníkem. A pak polínka pěkně úhledně vyrovnat do dřevníku nebo venku do hranice a přikrýt plachtou. Teprve potom si může člověk oddychnout a říct si, tak a teď mě zima nezaskočí!

Foto: pixabay.com

Bez kvalitní motorové pily to nejspíše nepůjde…

Bez kvalitní motorovky to nepůjde

Pokud je pro vás řezání dřeva sezónní záležitostí a nechystáte se přímo na pokácení „půlky lesa“, pak vám bude stačit elektrická motorová pila. Ti náročnější by se měli poohlédnout po benzínové motorovce. Těmhle dvěma variantám pak vcelku úspěšně šlapou na paty akumulátorové stroje.

Foto: pixabay.com

Nad takhle srovnaným naštípaným dřevem před topnou sezónou zaplesá nejedno srdíčko.

Usnadnění práce se štípačkou dřeva

Pohled na chlápka svlečeného do půli těla, jak se zručně zasekává sekerkou do špalků dřeva… hmmm… Jenže ten náš svalovec má pěkné pivní bříško, neskutečně se potí a pohled na něj, jak zápolí se špatně nabroušenou sekerkou, je občas spíše k smíchu. Navíc ho pak minimálně ještě celý týden bolí úplně každý sval a šlacha v těle, takže je nevrlý, nerudný a je lépe se mu úplně vyhnout.

Pro takové případy je fajn investovat do štípačky dřeva. Práci s ní zvládne i méně statný muž. Odvede práci za tři chlapi a k tomu bez zbytečné námahy.

Foto: pixabay.com

Není sekerka jako sekerka. Odlehčené topůrko, ergonomický tvar, nabroušené ostří a správná velikost, to je předpoklad snadné práce při sekání.

Sekerka s ergonomickým topůrkem a nabroušeným ostřím

Je rozdíl i mezi obyčejnými sekerkami. Ta stará po dědovi už má nejspíš nejlepší za sebou a pokud je dobře nabroušená, pak se hodí možná na přípravu štípek na zátop. Dneska se bez kvalitní sekery, která má ergonomickou rukojeť, je odlehčená a její ostří zvládne rozštípnout i ten nejsukatější špalek neobejdete. I ty štípky se s ní budou dělat o poznání lehčeji.

Takže pokud máte domluvený dovoz nezpracovaného dřeva přímo z lesa a chystáte se ušetřit v zimní sezóně za topení, pak šetřete i sebe. Chce to ještě navštívit autorizovaného prodejce zahradního náčiní a poohlídnout se po kvalitním nářadí, které nám přípravu dřeva opravdu usnadní.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist